Yalova'da düzenlenen "Dirençli Kentler Çalıştayı"nda, doğal afetler, akıllı kentler, savaş ve göçler, ekonomi ve toplum, sağlık, çevre ve iklim değişikliği gibi konularda uzmanlar bir araya geldiler.
2 günü süren Deprem Dirençli Kentler Çalıştayına Sosyal Hizmet ve Danışmanlık Bölümü öğretim elemanlarımızdan Öğr. Gör. Mahmut Sami KÖKTAŞ da katılarak katkı sundu.
Yalova Kent Konseyi’nin organizasyonunda düzenlenen "Dirençli Kentler Çalıştayı"nın açılış oturumu yoğun katılımla gerçekleştirildi., Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Vefik Arıca ve Prof. Dr. Senay Yürür Karslıoğlu, Yalova İl Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu, Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Yalova Kent Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir, İl Müdürleri, Yalova Üniversitesinden akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler çalıştaya katıldı.
Yalova Kent Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir’in konuşmasıyla başlayan çalıştayın açılış oturumunda sırasıyla İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı ve Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.
“Bu Çalıştay Hem Bugün Hem Yarınlar İçin Çok Önemli”
Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı açılış konuşmasında şehrin bir yaşayan organizma olduğunu ve bu organizmayı tehdit eden birçok unsur olduğunu ifade ederken bu unsurları doğal afetler, salgınlar ve insan kaynaklı sebepler olarak sıraladı. “Şehirlerimizi tasarlarken bu unsurları göz önünde bulundurmalıyız” diyen Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı bu çalıştayın hem bugün hem de yarının şehirleri açısından çok önemli olduğunu vurguladı.
Birinci oturumda Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vefik Arıca salgın hastalıklarla ilgili bilgiler paylaşırken İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden Doç. Dr. Baki Demirel ‘Kent Ekonomisi’ hakkında görüşlerini aktardı ve “Dirençli Kentler”in başarılı bir şekilde oluşturulabilmesi için önerilerde bulundu.
Avukat Cüneyd Altıparmak moderatörlüğünde gerçekleşen İkinci oturumda ise İzmir Bakırçay Üniversitesi Yönetim ve Bilişim Sistemleri Prof. Dr. Erman Coşkun Akıllı Kentler üzerine bir sunum gerçekleştirirken Yalova Üniversitesinden Doç. Dr. Salih Batal Şehir ve Bölge Planlama üzerine bilgiler paylaştı.
Sayın Rektör'ümüz Mehmet Bahçekapılı, ‘Şehirlerimizin bağışıklık kazanmasını sağlamalıyız’
Çalıştay’da Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı da söz aldı. Konuşmasında şehirleri yaşayan organizmalara benzeten Bahçekapılı, “Biz insanoğlu yaşamımızı sürdürmek için evler, binalar, sokaklar, caddeler inşa ediyoruz. Ve bunun neticesinde bir şehir meydana geliyor. Aslında şehir yaşayan bir organizma. İçindeki her bir değer, her bir varlıkta bu organizmanın bir parçası. Dolayısıyla bu organizmayı da tehdit eden birçok etken var. Doğal afetler, salgınlar, göçler bunlardan bazıları. Dolayısıyla bizim ister doğal yolla, ister insan eliyle olsun karşılaştığımız bu sorunlara karşı şehirlerimizin bağışıklık kazanmasını sağlamak zorundayız. Bu tasarımı ve planlamayı iyi bir yönetim biçimiyle destekleyerek sürdürülebilir kılmamız da şart. Bu dört ögeyi aynı anda gerçekleştirdiğimizde Hem şu an yaşadığımız çevremizi, hem de bizden sonra gelecek nesillere iyi bir şehir, iyi bir dünya bırakırız. O nedenle bu çalıştaydan çıkacak olan sonuçlar son derece önemlidir” dedi.
- GÜN ÇALIŞTAY PROGRAMI
10.00 – 10.30: Çevre ve Sağlık – Ekonomi ve Toplum
Prof. Dr. Vefik Arıca – Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı / Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Baki Demirel – Yalova Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü Öğretim Üyesi
10.30 – 11. 00: Akıllı Şehir – Yönetişim
Prof. Dr. Erman Coşkun – İzmir Bakırçay Üniversitesi İİBF Yönetim Bilişim Sistemleri Öğretim Üyesi
Doç. Dr. Salih Batal – Yalova Üniversitesi İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
11.00- 11.30: Doğal Afetler ve Şehir-Bölge Planlama – Savaş ve Göçler
Doç. Dr. Binali Tercan – Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Öğretim Üyesi
- Sinan Özden – RESLOG Türkiye Ulusal Proje Yöneticisi / SKL INTERNATIONAL / Şehir Plancısı
11.30 – 11.45: Hukuk Özel Oturumu
Av. Cüneyt Altıparmak – Türkiye Kent Konseyleri Birliği Hukuk Danışmanı
11.45 – 12.00: Sorular ve Katılımcıların Katkıları
12:00 – 12:30: Plaket Takdim Töreni
12.30 – 13.30: Öğle Arası – Yemek
Çalıştay: Yalova ilindeki kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla üç oturumda gerçekleştirilecektir.
Yer: Terma City Halka ve Gazetecilere Kapalı
14.00 – 16.00: Birinci Oturum
16.00 – 16.15: Ara (Kahve Arası)
16.15 – 17.30: İkinci Oturum.
- GÜN ÇALIŞTAY PROGRAMI
Çalıştay Üçüncü Oturumu Ve Rapor Sunumları
Yer: Terma City (Halka ve Gazetecilere Açık)
Akış:
10.00– 12.00: Üçüncü Oturum
12.00: Kapanış
12.30 – 13.30: Öğle Yemeği
Rapor Sunumları
Gerçekleştirilen çalıştay sonucunda beş ana başlık altında veri setleri elde etmeyi hedeflemekteyiz. Çalıştay çıktıları oluşturulmuş olan her bir grubun kendi içerisinden belirleyeceği sözcüsü tarafından kamuoyuyla paylaşacaktır.
13.30 – 13.50: Çevre ve Sağlık Grup Sözcüsünün Sunumu
13.50 – 14.10: Ekonomi ve Toplum Grup Sözcüsünün Sunumu
14.10 – 14.30: Kahve Arası
14.30 – 14.50: Doğal Afetler ve Şehir-Bölge Planlama Grup Sözcüsünün Sunumu
14.50 – 15.10: Savaşlar ve Göçler Grup Sözcüsünün Sunumu
15.10 – 15.30: Akıllı Kentler ve Yönetişim Grup Sözcüsünün Sunumu
15.30: Kapanış