Sıkça Sorulan Sorular

PROGRAMLAR > Sosyal Hizmetler Programı > Sosyal Hizmetler Programı Sıkça Sorulan Sorular

 1.      Sosyal Hizmetler programını amacı nedir?

 Günüz toplumlarında yaşanan fırsat eşitsizliklerini ve gelir dağılımı adaletsizliklerini ortadan kaldırmak amaçlı yürütülen çalışmaların önemli bir bölümünü Sosyal Hizmetler oluşturmaktadır. Bölümün amacı; ülkemizde yürütülen sosyal hizmet uygulamalarında, profesyonel meslek elemanlarının iş yükünü hafifletmek ve mesleki çalışmalarını etkin ve verimli sürdürebilmeleri için “yardımcı/ara eleman” ihtiyacının karşılanmasıdır.

 2.      Sosyal Hizmetler programını kimler tercih edebilirler?

 Sosyal Hizmet ve Danışmanlık Bölümü, Sosyal Hizmetler Programını Üniversite Sınavlarından TYT puan türünden yeterli puan alan öğrenciler tercih edebilirler.

Ayrıca sınavsız geçişle;

  • Aile ve Tüketici Hizmetleri (4856)
  • Yaşlı Hizmetleri (3832)
  • Çocuk Gelişimi (1292) mezunları tercih edebilirler.

 3.      Sosyal Hizmetler program öğrencileri nerelerde staj yapabilirler?

 Sosyal Hizmetler programı öğrencileri, Kredi Yurtlar müdürlükleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler il/ilçe müdürlükleri, Belediyeler (Sağlık ve Sosyal İşler müdürlükleri bünyesinde) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları başta olmak üzere Sosyal Hizmet Uzmanı/Sosyal Çalışmacıların bulundukları her alanda staj yapabilirler.

 Staj uygulaması zorunlu ve 30 iş günüdür.

 4.      Sosyal Hizmetler programı mezunlarının kazandıkları unvan ve yaptıkları işler nelerdir?

 Henüz mesleki unvan tanımı tam yapılamamasına rağmen, bu okulu bitiren kişiler ara eleman olarak istihdam edilmektedirler. Atamaları KPSS ön lisans grubu içerisinde yapılmaktadır: Mezunlarımız Devlet Personel Başkanlığı 3384 kodlu Sosyal Hizmetler Önlisans Programından mezun olmak ve 3001 kodu ile (varsa özel şartlara dikkat ederek) personel alımı yapan tüm kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu olarak çalışabilir. 

 5.      Sosyal Hizmetler mezunlarının istihdam alanları nelerdir?

 Sosyal Hizmet ve Danışmanlık Bölümü mezunları;  başta Kredi ve Yurtlar Müdürlüğüne bağlı kadrolu yurt yönetim memuru statüsünde ve diğer kurum ve kuruluşlarda ise  Sağlık Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel hastanelerde, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı rehberlik araştırma merkezlerinde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, kreş ve gündüz bakımevlerinde, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler  Bakanlığına bağlı kuruluşlarda(İl/ilçe müdürlükleri, çocuk yuvaları, sevgi evleri, çocuk evleri, bakım ve rehabilitasyon merkezleri vb.), İş-Kur il müdürlüklerinde (Meslek Kodu: 3412.05; Meslek Adı: Sosyal Hizmetler Yardımcı Elemanı; Meslek Ana Grubu: Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları) çalışabilirler.

 6.      Sosyal Hizmetler mezunlarının eğitimde ilerleme imkânları var mıdır?

 Dikey geçiş sınavı ile Sosyal Hizmet (6318 – mezuniyet kodu) ve Sosyoloji (3319 – mezuniyet kodu) lisans eğitimlerine devam edebilir. Daha sonra Yüksek lisans ve doktora eğitimleri alabilir.